Een Britse theoloog zei ooit dat kerstmis de ‘Disneyfication’ van het christendom was. Hij heeft een punt, maar dat mag de pret niet drukken… Nee, the spirit of Christmas is alive and kicking! Op 19 december om 09:30 ging immers Serious Request, de inmiddels legendarische actie van 3FM en het Rode Kruis, van start.

gielgielgiel-300x159De drie maatschappelijk betrokken deejays: Giel, Coen en PaulDrie bekende dj’s – Giel Beelen, Coen Swijnenberg en Paul Rabbering – zitten tot en met kerstavond vast in het Glazen Huis op de Grote Markt van Breda. Vast voedsel eten mogen ze niet; in plaats daarvan moeten ze dag en nacht radio maken. En ze worden continu gefilmd.

Luisteraars van 3FM kunnen tegen betaling plaatjes aanvragen. Per mail, telefonisch, en natuurlijk via chat. Onze klant Leenart & Heemskerk is al jaren hoofdsponsor van Serious Request en stelt zes dagen lang het callcenter in Utrecht belangeloos beschikbaar. Als dat geen Christmas spirit is!

Stille ramp
Van oudsher zorgt het Rode Kruis ervoor dat het geld naar ‘stille rampgebieden’ gaat. Vorig jaar kregen bijna 2 miljoen mensen schoon drinkwater dankzij de 3FM-actie (5,2 miljoen euro), in 2006 werden bijna 160.000 slachtoffers van landmijnen geholpen (2,8 miljoen euro), in 2005 redde het Rode Kruis kinderen in Congo (1,2 miljoen euro), en in 2004 konden de vluchtelingen in Darfur op hulp rekenen (915.000 euro).

Zal die stijgende lijn in 2008 worden doorgezet, ondanks de financiële crisis? Het is te hopen, want het geld is dit jaar bestemd voor de 36 miljoen vluchtelingen die op deze wereld ronddwalen. De start was in elk geval veelbelovend: de STER steunt Serious Request met 60.000 euro, KPN doneert een snelle verbinding en 50.000 euro, en de overheid – in de vorm van Minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking – belooft 2,5 miljoen euro over te maken als 3FM datzelfde bedrag weet binnen te halen.

Of dat gaat lukken, hangt af van ons allemaal. Hup, doneren! Het is tenslotte bijna kerst…

UPDATE: Ruim 5,6 miljoen euro opgehaald!

Chatten met 3FM Serious Request, powered by LiveCom.

screenshot-209x300